Flottan

Malmö Sjöscoutkår äger idag mer än 25 båtar

Småbåtsflottan

För de yngre scouterna

opjolle

Optimistjollar

Optimistjolle, eller Optimist, är en liten enmansjolle. Optimistjollen känns igen på att den är nästan fyrkantig, använder spristake och har en Q-liknande symbol i seglet. Denna båttypen seglas av våra yngsta förmågor i åldrarna 8-12 år.

2-krona
Europa & Poseidon

Steget efter OP-jollen kommer 2-kronan. Kåren äger två stycken 2-kronor. 2-kronan är en snabb och lättseglad flermanna-jolle som beter sig mer likt en kölbåt än en jolle. Båten seglas från 12 år och uppåt och i 13 års ålder finns möjlighet att ta certifikat för 2-kronan.

2krona
C55

C55

Neptun & Triton

Neptun och Triton är kårens minsta kölbåtar. Båtarna seglas mestadels av Äventyrare i åldrarna 12-15 år. Båtarna saknar ruff och används enbart som utbildningbåtar i hamnen och i närområdet. Från 13 års ålder kan scouterna ta certifikat för C55:an och får därmed låna båten när de vill.

Storbåtsflottan

För de äldre scouterna

expresser

Expresserna
Afrodite & Adonis

Kåren äger sedan 80-talet 2 st Expresser och är kårens mest populära båtar. Under seglingsäsongen följer båtarna med på flera helgseglingar och även långseglingen som varar i 3-4 veckor. Ombord finns plats för 4-5 scouter och har även ett pentry.

Mamba 35
Andromeda

Andromeda är kårens största segelbåt av typen Mamba 35. Mamba 35an tillverkades endast i drygt 100 exemplar och är en snabb och rymlig båt. Ombord får plats 6-8 scouter och hon har ett bra kök med ugn och kyl.

andromeda
aurora

Aurora

Aurora är en 12 meter lång trämotorbåt som köptes in under mitten av 80-talet. Aurora används ofta som "följebåt" till båtarna utan motor under helg- och långseglingar.
Båten har en maxfart på cirka 16 knop och rymmer 8-10 scouter.